Eşanjör Temizliği

Eşanjör temizliği eşanjörler sıvıların ve aynı zamanda gazların ısıtılması ve soğutulması için kullanılan mekanik cihazlardır. Eşanjör diyince aklımıza ilk olarak kombilerimizin içindeki eşanjörler gelsede çok çeşitli ve devasa boyutlu endüstriyel eşanjörler bulunmaktadır ve hepsinin zamanla kireç, tortu ve kışır dan arındırılması gerekmektedir. Eşanjörün temizlenmesi kadar, ne ile temizlendiği önemlidir.

Ülkemizde Eşanjör temizliğinde çok yaygın olarak, kireç çözücü olarak bilinen porçöz ve sulandırılmış asitler kullanılmaktadır. Bu uygulamalar esnasında, uygulanan doz miktarı ve uygulama süresinde hata yapıldığı zaman Eşanjör delinmektedir. Daha önemlisi bu kimyasallar uygulama esnasında eşanjörü delmese dahi, özellikleri itibarı ile eşanjörde korozyon oluşturarak, Eşanjörün çalışma ömrünü kısaltmaktadır. Firmamız Dere Tesisat bu gibi sorunlar ile müşterilerimizin karşılaşmaması için en iyi marka kimyasallar kullanmaktadır ve bugüne kadar hiç bir sıkıntı yaşamamıştır.

Eşanjör temizliği

Eşanjör Temizliği Neden Yapılmalıdır

Eşanjör ısıtma sistemlerinde bulunan sıcak su teminini sağlayan sistemlerdir. Zamanla kireç ve tortu nedeni ile eşanjörde tıkanmalar meydana gelir.Bu tıkanmaları ve ısı veriminin düşmesini önlemek için eşanjör temizliği yapılması gerekmektedir. Eşanjör temizleme kimyasalları ile detaylı ve profesyonel olarak temizlenen eşanjör verimi artar herhangi bir tıkanma olmaz.

Isıtma eşanjörleri, paslanmaz çelikten su kanalları ile çelik ve bakır alaşımlı borulardan imal edilmiş kullanma ve içme suyu borularının kireç ve pas tutmasını engellemek amacıyla, özel bir korozyon engelleyici sayesinde çelik ve bakır alaşımların üzerlerini korumaktadır.

Eşanjörde Oluşan Sorunlar

Eşanjör temizliği yapılmayan her eşanjör de mutlaka bu sorunlar ile karşılaşılmaktadır.

  • Kalsiyum karbonat, kalsiyum sülfat ve silikatlar
  • Pas birikintileri, metal oksitleri, korozyon ürünleri
  • Çamur ve alümina tortuları
  • Bakteri ve diatomik organizma birikintileri
  • Petrol ve yağ birikintileri

Eşanjör Temizliği Nasıl Yapılır

Eşanjörler sıvıların ve aynı zamanda gazların ısıtılması ve soğutulması için kullanılan mekanik cihazlardır. Eşanjör diyince aklımıza ilk olarak kombilerimizin içindeki eşanjörler gelsede çok çeşitli ve devasa boyutlu endüstriyel eşanjörler bulunmaktadır ve hepsinin zamanla kireç, tortu ve kışır dan arındırılması gerekmektedir.

Eşanjör nasıl temizlenir dediğimizde biraz genel bir soru sormuş oluruz çünkü eşanjörlerinde çeşitleri bulunmaktadır bunlar:

  • Boru Tipi Eşanjör
  • Plakalı Isı Eşanjörü
  • Özel Uygulama Eşanjörleri Spiral Eşanjörler gibi

Bu eşanjör çeşitleride kendi içinde çeşitleri vardır ama temizlik olarak genel manasıyla aynı şekilde temizlenirler, bir temizleme makinası ve temizleme kimyasalı ile eşanjör içerisinde kimyasal devirdaim edilerek temizlik işlemi yapılmaktadır.

Dere Tesisat olarak endüstriyel ve domestik tüm eşanjörlerin temizlik hizmetini, genel kabul görmüş dünya standartlarına uygun olarak yapmaktayız.

Eşanjör ısıtma sistemlerinde bulunan, önemli ve pahalı sayılabilecek bir parçadır. Görevi sıcak su teminidir. Zamanla kireç ve tortu nedeni ile eşanjörde tıkanmalar meydana gelir, bunun sonucunda istenilen derecelerde sıcak su temini mümkün olmaz. Temizlenmeyen eşanjörler zamanla delinebilir.

Eşanjör Neden Tıkanır

Uzun süre kullanılan merkezi ısıtma petek temizliği daire bazlı değil, binanın tamamına uygulanması gereken bir temizlik işlemidir. Su kireci açığa çıktığı zaman, ilk ısıyı gördüğü yere yapışır. Bu nedenle ilk ısıyı gördüğü yer kazan olacağı için, önce kazanın içerisinde kireçleme görülür. Kireç borularda ilerleyerek, en rahat yere oturur. Borulardan çıktığı zaman en rahat yer, kalorifer peteklerinin içerisidir. Ağır olan partiküller (kireç parçaları) radyatörün tabanına çöker. Dönüş hattının boru çeperinde daralma meydana geleceği için, gidiş hattı sıcak dönüş hattı soğuk olur. Radyatörün üstünden gelen sıcak su, aşağı inerek soğur, Bu nedenle merkezi ısıtma sistemlerinde mutlaka kazan temizliği yapılmalıdır.

Kullandığımız kimyasal ile temizleme esnasında yaptığı şey, petekleri temizlerken aynı zamanda kazanın çeperine yapışan kireçleri de temizlemektir. Kombilerde bakım dediğimiz mevzuda aynı kireçlenme durumu kombinin eşanjöründe gerçekleşir. En çok ısıya maruz kalan eşanjör olduğu için, temizlik esnasında mutlaka kombi eşanjörünün kireçlerden arındırılması gerekir.

 

Tıkla Ara